Zöld kávé és a klorogénsav

A vizsgálatok és a klinikai kísérletek alapján kiderült, hogy a klorogénsav jelentősen gyorsítja a metabolizmust, vagyis az anyagcserét.

A túlsúly hátterében igen gyakran az lassú anyagcsere húzódik meg. „Ha egy ember két héten át 1 kg élelmiszert fogyaszt naponta, amely 10 g zöld kávét is tartalmaz, akkor a testsúly gyarapodása akár 35%-kal csökkenhet” – jelentette ki Hiroshi Shimoda a japán Oil & Fat Chemical Company (Olaj és Zsír Vegyészeti Vállalat) kutatója.

belso_harmonia.jpg

A zöld kávé klorogén sav tartalmának köszönhetően csökkenti a bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását, a szervezet kénytelen a raktár- készletből igénybe venni a szükséges mennyiséget,ezáltal fogyaszt.

A klorogénsav gátolja az alpha-glukozidáz nevű bélben található enzim működését, ami az összetett cukrot hasítja alkotó- részeire és segíti annak felszívódását. A cukor lebontásának lassítása szembe szökően korlátozza az evés utáni vércukorszint kiugrását.

Kimutatták, hogy a klorogén savban gazdag növények több mint 15%-kal csökkentik az éhgyomri vércukorszint értékeket a gyógyszerekre gyengén reagáló diabéteszes betegeknél.

Hasonló hatást figyeltek meg egészséges önkénteseknél,akiknél a glükóz bélben való felszívódása 7%-kal csökkent egy klorogén savban gazdag kávéadag elfogyasztása után.

A kávé jótékony hatása a cukorbetegség esetén dózis függő, minél több kávét iszunk,annál jobban használ.Ez arra ösztönözte a kutatókat, hogy derítsék ki mit tartalmaz a kávé.

A kávé összetett anyag, több mint 1000 különálló vegyületből áll. Az új adatok bizonyítják, hogy a kávé klorogénsav tartalma felelős elsősorban a glükóz csökkentő hatásért több érdekes mechanizmuson keresztül.

A klorogénsav az eddig ismert egyik legerősebb antioxidáns. Az erős antioxidánsként számon tartott zöld teánál 10-szer nagyobb védőhatással rendelkezik.

A pörkölés erősen károsítja a kávébab jótékony hatását, mivel a kávészemeket 240° és 250°C között pörkölik meg,ez a hőmérséklet a klorogén sav bomlásához vezet.